5 стъпки да изтриете напълно данните от своя профил във Facebook

Публикувано от Грей Уилямс на април 08, 2019

Може би си мислите, че всичко което трябва да направите е да влезете в мрежата и да натиснете бутона за изтриване. Уви, не е толкова просто. Всичко, което сте правили във Facebook, се съхранява за бъдеща употреба. Данните и информацията, за които смятате, че са отдавна забравени, чакат възможност да изплуват отново онлайн, криейки се някъде по техните сървъри.

Разбира се, лесно е да деактивирате профила си, но по този начин нищо не се изтрива, за да имате възможност да го активирате отново.

Ако напълно изтриете профила си, и някога поискате да се върнете отново във Facebook, ще трябва да създадете изцяло нов профил. Път към истинската поверителност.

Step #1 Изтрийте свързаните приложения

Едно от нещата, заради които хората обичат да използват Facebook, е че софтуерът свързва други приложения, за да позволи лесно вписване. Това, което не виждаме обаче е, че това излага на показ личната ни информация всеки път, когато използваме тази възможност, позволявайки и на други приложения достъп до нашите данни.

Facebook delete the linked appsЗа да започнете, трябва да премахнете всички приложения, свързани с вашия профил във Facebook.

  1. Щракнете върху стрелката, която се намира в горния десен ъгъл на вашата страница.
  2. Изберете “Настройки” и “Приложения и уеб сайтове”, в колоната отляво.
  3. Превъртете надолу под “Предпочитания” и изключете “Приложения, уеб сайтове и игри”.
  4. Щом веднъж сте изключили това, вече можете да изтриете всяко приложение свързано с профила ви във Facebook.

Step #2 Изтрийте историята на активността си

Следващата стъпка е да изтриете дигиталните следи, които сте оставили след себе си.Facebook activity log

  1. Изберете менюто със сочещата надолу стрелка.
  2. Изберете “Дневник на дейностите”.
  3. Използвайте бутона за редактиране, за да изтриете всяко действие в дневника на вашата активност.

Step #3 Направете резервно копие на данните си

Ако има информация в профила ви във Facebook, която искате да запазите, като снимки или контакти, можете ръчно да направите резервно копие на същите.your facebook information

  1. Отидете още веднъж на Настройки в менюто.
  2. Под “Вашата информация във Facebook” изберете опцията “Изтегляне на информацията ви”.
  3. Ще получите имейл, в който ще намерите връзка към готов за изтегляне архив.
  4. Изтеглете архива на избраното от вас устройство.
  5. Този zip файл би трябвало да съдържа всичките ви снимки, HTML файл с всичките ви приятели и т.н.

Step #4 Деактивирайте профила си

Много хора бъркат деактивирането на профил с изтриване, но това е нещо съвсем различно.
Facebook deactivate accountДеактивиране означава, че можете да влезете отново след известна пауза и да продължите оттам, където сте спрели. Ако не сте сигурни, че искате окончателно да изтриете профила си във Facebook, можете вместо това само да го деактивирате.

  1. Отидете отново на Настройки.
  2. Изберете “Общи”.
  3. След това щракнете върху “Управление на акаунта”.
  4. Превъртете надолу докато видите опцията за деактивиране.

Step #5 Изтрийте профила си

Става по-лесно от когато и да било преди да изтриете профила си във Facebook, което като цяло е нещо много положително.
Facebook delete accountВсичко, което трябва да направите, е да отидете на “Вашата информация във Facebook”, да щракнете върху “Преглед” вдясно от “Изтриване на акаунта и информацията ви”.

Ще забележите, че тук има и други опции, които вече обсъдихме. След като въведете паролата си, профилът ви ще бъде изтрит. Най-после свобода!

Уловката

Facebook са достатъчно щедри, за да задържат информацията ви в продължение на 14 дни, в случай че промените решението си.

Какво се случва с Facebook?

С повече от два милиарда потребители, Facebook продължава да бъде начело на скандалите свързани с поверителността на личните данни. Още през 2006 г., когато за първи път представят новинарския поток, те застрашават поверителността на потребителите. Вярно е, че повечето хора не се интересуват от това, че личният им живот се споделя мълниеносно по информационните потоци на всички техни контакти.

Facebook

През 2011 г, Facebook постигнаха споразумение с Федералната търговска комисия по отношение на обвиненията, че информацията за потребителите не е запазена поверителна, нито че последните са били информирани. В резултат на това, Facebook се съгласиха поверителността на личните данни на техните потребители да бъде оценявана от независими страни в продължение на 20 години.

След това през 2013 г. Facebook стана жертва на вирус, който изложи на показ телефоните и адресите на шест милиона потребители. Всичко, от което се нуждаеше всеки, който би се възползвал от това, бе връзка с вас и още една конкретна контактна информация, за да получи достъп до профила ви.

През февруари 2018 г., когато белгийският съд нареди на Facebook да престане да следи хората онлайн, компанията обжалва решението. Само месец по-късно, потребителите откриха, че от Facebook са били наясно с масовата кражба на данни, която се е случила, и не са направили никакъв опит да го предотвратят. Единствената компенсация беше извинение и обещание да подобрят услугата си.

След всичко това, вярвате ли че компанията ще опази поверителността на данните ви? Въпросът е дали предпочитате да актуализирате своя профил онлайн или да поддържате едно добро ниво на поверителност и сигурност.

Какво трябва да направите, за да се освободите завинаги от Facebook?

Нещата не свършват с бутона Delete

Ако решите, че трябва да се върнете, предлагаме да го сторите след 14 дни, за да се уверите, че всички предишни данни са изтрити, и в бъдеще можете да сте по-внимателни относно това, какво споделяте.

Did you like this article? Rate it!

Average form Rating Comment 1 Average form Rating Comment 2 Average form Rating Comment 3 Average form Rating Comment 4 Average form Rating Comment 5
0 Voted by 0 Users
Заглавие
Comment
Thanks for your Feed Back
Грей Уилямс
Написано от Грей Уилямс
Грей Уилямс е опитен инженер, занимаващ се с данни и комуникация, както и автор и редактор на съдържание за различни платформи, с подчертан интерес към киберсигурността. Той е работил с и е проучвал VPN мрежите и други онлайн инструменти за поверителност в продължение на много години.